Folytatódik a sütőtökös sorozat… német sütis-barátnőm óriási ötlete a sütőtökös-cranberry-s rétes. Gyorsan kerestem egy réteslap receptet, a Dr. Oetker változata szimpatikusnak tűnt.
Réteslap hozzávalók:
250 g liszt
1 csipet só
100 ml langyos víz
1 tojás
1 kanál olaj
A hozzávalókat a mixer dagasztó villáival összedolgozzuk. Majd egy edénybe vizet forralunk, kiöntjük, kitöröljük az edényt, bele a tésztát, letakarjuk, fél órát állni hagyjuk.
Ez pont elég idő ahoz, hogy előkészítsük a tölteléket.
Töltelék hozzávalók:
1 kg sütőtök meghámozva, felkockázva
200 g cranberry (nem túl szárazra aszalt)
ízlés szerint cukor
1-2 kk fahély
100 g darált mandula vagy dió
p
Sütőtököt (én queensland blue-t használtam) hámoztam, kisebb kockákra aprítottam és a többi összetevővel összekevertem.
Egy konyhatőrlőt ( minnél nagyobbat) jó bőven belisztezünk, gondosan mindenhol, hogy ne ragadjon rá a rétestésztánk, majd a tésztánkat jó vékonyra nyújtjuk rajta, hogy már a tőrlő szövésmintája is felismerhető legyen.
Olvasztott vajjal kenjük be a felületét, a tölteléket halmozzuk rá és osszuk el rajta úgy, hogy a szélein 2-3 cm üres maradjon a hosszabbik oldalán a téglalapnak. A rövidebbik oldalon egyik felén még ennél is több helyet hagyjunk mert a töltelék csúszni fog még. A másik felén nem szükséges mert itt kezdjük a rétesünk feltekerését. Hajtsuk be a hosszabb széleket és a tőrlő segítségével kezdjük görgetve feltekerni a rétest. Amikor a végéhez érünk, az utolsó görgetéssel hagyjuk behuppanni a sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük be gazdagon olvasztott vajjal. 180 fokon 1 órát sütjük.
Ha kihűlt pórcukrozzuk…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: