Sütni jaj de jó

Sütőtökös – cranberry-s rétes

20161005_191553

Folytatódik a sütőtökös sorozat… német sütis-barátnőm óriási ötlete a sütőtökös-cranberry-s rétes. Gyorsan kerestem egy réteslap receptet, a Dr. Oetker változata szimpatikusnak tűnt.

Réteslap hozzávalók:

250 g liszt

1 csipet só

100 ml langyos víz

1 tojás

1 kanál olaj

A hozzávalókat a mixer dagasztó villáival összedolgozzuk. Majd egy edénybe vizet forralunk, kiöntjük, kitöröljük az edényt, bele a tésztát, letakarjuk, fél órát állni hagyjuk.

Ez pont elég idő ahoz, hogy előkészítsük a tölteléket. 

Töltelék hozzávalók:

1 kg sütőtök meghámozva, felkockázva

200 g cranberry (nem túl szárazra aszalt)

ízlés szerint cukor 

1-2 kk fahély

100 g darált mandula vagy dió

20161005_141335p

Sütőtököt (én queensland blue-t használtam) hámoztam, kisebb kockákra aprítottam és a többi összetevővel összekevertem.

Egy konyhatőrlőt ( minnél nagyobbat) jó bőven belisztezünk, gondosan mindenhol, hogy ne ragadjon rá a rétestésztánk, majd a tésztánkat jó vékonyra nyújtjuk rajta, hogy már a tőrlő szövésmintája is felismerhető legyen.

20161005_143158

20161005_143313

Olvasztott vajjal kenjük be a felületét, a tölteléket halmozzuk rá és osszuk el rajta úgy, hogy a szélein 2-3 cm üres maradjon a hosszabbik oldalán a téglalapnak. A rövidebbik oldalon egyik felén még ennél is több helyet hagyjunk mert a töltelék csúszni fog még. A másik felén nem szükséges mert itt kezdjük a rétesünk feltekerését. Hajtsuk be a hosszabb széleket és a tőrlő segítségével kezdjük görgetve feltekerni a rétest. Amikor a végéhez érünk, az utolsó görgetéssel hagyjuk behuppanni a sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük be gazdagon olvasztott vajjal. 180 fokon 1 órát sütjük.

20161005_143503

Ha kihűlt pórcukrozzuk…

20161005_191634

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!